20 Ogos, 2009

Doa Ramadani

Ramadan dirindui bertandang kembali

ALHAMDULILLAH Ramadan Al-Mubarak yang kita rindui kini bertandang kembali. Mereka yang beriman dan yakin pada janji Allah SWT menanti kehadiran bulan yang penuh barakah ini dengan harapan agar mendapat rahmat, pengampunan dan pembebasan dari neraka.

Umat Islam yang benar-benar rindukan Ramadan menyambutnya dengan penuh syahdu dan mereka berpuasa penuh keimanan serta berusaha menghayati bulan barakah ini dengan pelbagai pengisian wajib dan sunat, antaranya berdoa kepada Allah SWT.

Apabila seseorang itu mahu berdoa, maka hendaklah mengetahui peraturan dan adab-adab berdoa, di antaranya kita dituntut membuat pembersihan diri, berwuduk dan mengadap kiblat seterusnya :

1) Hendaklah memujikan Allah SWT terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan berselawat ke atas junjungan kita Rasulullah s.a.w.. Bertepatan dengan hadis Baginda yang bermaksud: “Apabila berdoa oleh seseorang kamu maka hendaklah dimulakan dengan memuji Allah SWT dan memuja-Nya, kemudian hendaklah berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w., kemudian berdoalah dengan apa yang dikehendakinya”.

2). Hendaklah mengangkat kedua-dua belah tangannya ke paras bahu ketika berdoa dan hendaklah menyapu ke mukanya apabila selesai dari berdoa. Berdasarkan keterangan hadis maksudnya: “Daripada Umar telah reda Allah SWT daripadanya berkata ia : Adalah Rasulullah s.a.w. apabila menghulurkan dua tangannya ketika berdoa, tidak mengembalikan kedua-duanya sehingga menyapu ia dengan kedua-duanya akan mukanya”. Hadis Riwayat Al-Tarmizi.

3) Hendaklah percaya dan penuh yakin setulus hati bahawa doanya diperkenankan oleh Allah SWT dan tidak berasa gelisah jika doa itu tidak diperkenankan-Nya. Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya, “Berdoalah sekalian kamu kepada Allah SWT pada hal kamu yakin diperkenankan dan ketahuilah bahawasanya Allah SWT tidak memperkenankan doa daripada hati orang yang lalai lagi lupa”. Hadis riwayat Al-Tarmizi.

4) Hendaklah berdoa dengan penuh khusyuk dan tawaduk serta merasakan kebesaran Allah SWT dalam jiwa kita yang halus serta memperlahankan suara, ini bertepatan dengan firman Allah SWT, maksudnya; “Berdolah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan secara perlahan (tersembunyi) kerana sesungguhnya Ia tidak suka kepada orang-orang yang melewati batas”. – Surah al-A’araf ayat 55.

5) Bertaubat sebelum berdoa dan menghadapkan diri dengan bersungguh-sungguh kepada Allah.

Marilah kita memohon pertolongan Allah SWT semoga kita diberi kekuatan, kesabaran dan istiqamah sepanjang menjalani ibadah puasa seterusnya berusaha mempraktik doa-doa berikut:

1) Doa hari pertama Ramadan
Ya Allah ! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang benar-benar melakukan ibadah malam. Dan jauhkan aku daripada tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku .... Wahai Tuhan Sekalian Alam, dan ampuni aku, Wahai Pengampun para pembuat dosa.

2) Doa hari Ramadan Kedua
Ya Allah! Dekatkanlah aku kepada keredaan-Mu. Jauhkanlah aku daripada kemurkaan serta balasan-Mu. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-Mu, dengan rahmat-Mu, Wahai Maha Pengasih daripada semua yang mengasihi.

3) Doa Ramadan hari ketiga
Ya Allah! Berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan dan jauhkanlah aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagianku daripada segala kebaikan yang Kau turunkan, demi kemurahan-Mu, wahai zat Yang Maha Dermawan daripada semua dermawan.

4) Doa Ramadan hari keempat
Ya Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-Mu, dan berilah aku manisnya berzikir mengingati-Mu. Berilah aku kekuatan menunaikan syukur kepada-Mu, dengan kemuliaan-Mu. Dan jagalah aku dengan penjagaan-Mu, wahai Zat Yang Maha Melihat.

5) Doa Ramadan hari kelima
Ya Allah! Jadikanlah aku antara orang-orang yang memohon keampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-Mu yang soleh dan setia serta jadikanlah aku antara auliya-Mu yang dekat di sisi-Mu, dengan kelembutan-Mu wahai Zat Yang Maha Pengasih antara semua pengasih.

6) Doa Ramadan hari keenam
Ya Allah! Janganlah Engkau hinakan aku kerana perbuatan maksiat terhadap-Mu dan janganlah engkau pukul aku dengan cambuk balasan-Mu. Jauhkanlah aku daripada hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-Mu dengan anugerah dan bantuan-Mu, wahai Puncak Keinginan orang-orang yang berkeinginan.

7) Doa Ramadan hari ketujuh
Ya Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya, dan ibadah malamnya (’nya’ di sini mengacu pada bulan Ramadan). Jauhkanlah aku daripada kelalaian dan dosa-dosa dan berikanlah aku zikir mengingat-Mu secara terus-menerus, dengan taufik-Mu wahai Pemberi Petunjuk bagi orang-orang yang sesat.

8) Doa Ramadan hari kelapan
Ya Allah! Berilah aku rezeki berupa kasih sayang terhadap anak-anak yatim dan pemberian makan, serta penyebaran salam dan pergaulan dengan orang-orang mulia dengan kemuliaan-Mu, wahai Tempat Berlindung Bagi orang-orang yang berharap.

9) Doa Ramadan hari kesembilan
Ya Allah! Sediakanlah untukku sebahagian daripada Rahmat-Mu yang luas dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran-ajaran-Mu yang terang dan bimbinglah aku menuju kepada keredhaan-Mu yang penuh dengan kecintaan-Mu, wahai Harapan orang-orang yang rindu.

10) Doa Ramadan hari kesepuluh
Ya Allah! Jadikanlah aku antara orang-orang yang bertawakal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang menang di sisi-Mu, dan jadikanlah aku antara orang-orang yang dekat kepada-Mu dengan ihsan-Mu, wahai Tuhan orang-orang yang memohon.

11) Doa Ramadan hari kesebelas
Ya Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik dan tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-Mu dan api neraka dengan pertolongan-Mu, wahai Penolong Orang-orang Yang Meminta Pertolongan.

12) Doa Ramadan hari kedua belas
Ya Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana’ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sikap tulus. Amankanlah diriku dari setiap yang aku takuti dengan penjagaan-Mu, wahai Penjaga Orang-orang Yang Takut.

13) Doa Ramadan hari ketiga belas
Ya Allah! Sucikanlah aku pada bulan ini daripada segala jenis kotoran, jadikanlah aku pada bulan ini sabar menerima setiap ketentuan-Mu dan anugerahkanlah taufik kepadaku pada bulan ini untuk meraih taqwa dan bersahabat dengan orang-orang bijak dengan pertolongan-Mu wahai Ketenteraman Hati Orang-orang miskin.

14) Doa Ramadan hari keempat belas
Ya Allah! Janganlah Engkau hukum aku kerana kekeliruan yang kulakukan dan ampunilah aku daripada kesalahan-kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala dan malapetaka. Dengan kemuliaan-Mu, wahai Kemuliaan Muslimin.

15) Doa Ramadan hari kelima belas
Ya Allah! Berilah aku rezeki berupa ketaatan orang-orang yang khusyuk dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal. Dengan keamanan-Mu. Wahai Pemberi Keamanan bagi orang-orang yang takut.

16) Doa Ramadan hari keenam belas
Ya Allah! Berilah aku keampunan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku daripada kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-Mu hingga sampai kepada alam akhirat. Demi Ketuhanan-Mu Wahai Tuhan Sekalian Alam.

17) Doa Ramadan hari ketujuh belas
Ya Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-citaku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan manusia tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam, sampaikanlah selawat atas Nabi Muhammad dan keluarganya.

18) Doa Ramadan hari kelapan belas
Ya Allah! Sedarkanlah aku akan barakah-barakah yang terdapat pada saat sahur bulan Ramadan dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikuti ajaran-ajarannya, demi cahaya-Mu Wahai Penerang Hati orang-orang yang arif.

19) Doa Ramadan hari kesembilan belas
Ya Allah! Penuhilah bahagianku dengan barakah-barakah Ramadan dan mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Kau jauhkan aku daripada keterbukaan amal-amalku di dalamnya, Wahai Pemberi Petunjuk kepada kebenaran Yang Terang.

20) Doa Ramadan hari kedua puluh
Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu syurga dan tutupkanlah bagiku pintu-pintu neraka dan berikanlah kemampuan padaku untuk membaca al-Quran, Wahai Pemberi Ketenangan di dalam hati orang-orang mukmin.

21) Doa Ramadan hari kedua puluh satu
Ya Allah! Berilah aku petunjuk menuju kepada keredaan-Mu. Dan janganlah engkau beri jalan kepada syaitan untuk menguasaiku. Jadikanlah syurga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirahatan, Wahai Pemenuh Keperluan orang-orang yang meminta.

22) Doa Ramadan hari kedua puluh dua
Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu kurnia-Mu, turunkan untukku barakah-Mu. Berilah kemampuan untukku meraih keredhaan-Mu dan tempatkanlah aku di dalam syurga-Mu yang luas. Wahai Penjawab Doa orang-orang yang dalam kesempitan.

23) Doa Ramadan hari kedua puluh tiga
Ya Allah! Sucikanlah aku daripada dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku daripada segala aib. Tanamkanlah ketaqwaan di dalam hatiku Wahai Penghapus kesalahan orang-orang yang berdosa.

24) Doa Ramadan hari kedua puluh empat
Ya Allah! Aku memohon kepada-Mu hal-hal yang mendatangkan keredaan-Mu dan aku berlindung dengan-Mu daripada hal-hal yang mendatangkan kemarahan-Mu, dan aku memohon kepada-Mu kemampuan untuk mentaati-Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap-Mu, Wahai Pemberi para peminta.

25) Doa Ramadan hari kedua puluh lima
Ya Allah! Jadikanlah aku orang-orang yang mencintai auliya-Mu dan memusuhi musuh-musuh-Mu. Jadikan aku pengikut sunah-sunah Nabi Terakhir-Mu, Wahai Penjaga Hati Para Nabi.

26) Doa Ramadan hari kedua puluh enam
Ya Allah! Jadikanlah usahaku pada dalam bulan Ramadan sebagai usaha yang Engkau terima dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatanku diterima dan seluruh aibku ditutupi, Wahai Maha Pendengar daripada semua yang mendengar.

27) Doa Ramadan hari kedua puluh tujuh
Ya Allah! Rezekikanlah kepada keutamaan Lailaturqadar dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku dan hapuskan dosa-dosa dan kesalahanku, Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba-hamba-Nya yang soleh.

28) Doa Ramadan hari kedua puluh lapan
Ya Allah! Penuhkanlah hidupku pada dalam bulan Ramadan ini dengan amalan-amalan sunnah dan muliakan aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatlah diriku kepada-Mu Wahai Yang Tidak tersibuk oleh permintaan orang-orang yang meminta.

29) Doa Ramadan hari kedua puluh sembilan
Ya Allah! Liputilah aku pada bulan ini dengan rahmat dan berikanlah kepadaku taufik dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dan noda-noda fitnah. Wahai Maha Pengasih terhadap hamba-hamba-Nya yang mukmin.

30) Doa Ramadan hari ketiga puluh
Ya Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dan terkabul, sebagaimana puasa yang direda oleh-Mu dan oleh Rasul-Mu, puasa yang kukuh dan kuat; demi kenabian Muhammad s.a.w. dan keluarganya yang suci dan segala puji bagi Allah Sekalian Alam.Akhirnya, marilah kita memohon perkenan Allah SWT supaya mengurniakan taufik serta diberkati niat dan usaha yang mulia ini, mudah-mudahan Allah SWT memakbulkan segala doa dan permintaan daripada hamba-hamba-Nya. Amin ........

Sempena kedatangan Ramadan Al-Mubarak...

Ramadan al-Mubarak datang dan pergi silih berganti

Bulan Ramadan dikurniakan kepada Umat Muhammad s.a.w. yang penuh dengan keberkatan dan keistimewaan yang tersendiri. Selain dari berpuasa, bulan ini juga dikenali sebagai bulan yang terdapat lailatuqadar dan diturunkan al-Quran.

Rasulullah pernah bersabda:
“Sesiapa yang bergembira dengan kedatangan Ramadan akan diharamkan dirinya dari disimbahi api neraka”.

Puasa Yang Cemerlang
Bulan ini bukan setakat dilabelkan dengan bulan puasa sahaja tetapi sebenarnya bulan ibadah. Bulan yang bukan setakat menahan diri dari lapar dan dahaga sahaja tetapi tuntutannya menjangkau dari dua perkara tersebut. Puasa yang cemerlang ialah puasa yang memenuhi dua aspek berikut:

Aspek Luaran dan Aspek Dalaman

1) Aspek Luaran
i) Yakin dan pasti bahawa bulan Ramadan telah tiba sama ada ditentukan
secara hisab atau rukyah
ii) Niat puasa di malam hari
iii) Menahan diri dari perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti
muntah dengan sengaja

2) Aspek Dalaman
i) Menahan penglihatan dari melihat perkara yang ditegah oleh syarak,
dibenci oleh Allah SWT
ii) Menjaga lidah dari perkara-perkara yang tidak bermanfaat, tidak
berfaedah, bercakap bohong, bercakap kotor
iii) Menahan pendengaran dari perkara yang dibenci oleh Allah SWT
iv) Tidak terlalu banyak makan selepas berbuka puasa meskipun ia dari sumber yang halal
v) Hatinya sentiasa mengharap kepada Allah agar menerima ibadahnya sepanjang bulan Ramadan

Keistimewaan Ramadan
Banyak terdapat keistimewaan bulan Ramadan yang diberikan kepada umat Muhammad s.a.w. dan tidak diberikan kepada umat yang terdahulu, antaranya : Iktikaf di masjid pada setiap malam Ramadan.
Ibadah puasa yang tidak terhingga pahalanya seperti mana yang dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis Qudsi bahawa Allah telah berfirman:
“Tiap-tiap amalan yang dilakukan oleh setiap anak Adam adalah bahagiannya melainkan puasa, Akulah yang menentukan pahalanya. ”

Malam Lailatul Qadar
Malam yang lebih baik dari seribu bulan yang dikurniakan kepada umat Muhammad s.a.w. Malam yang digalakkan kepada umat Islam untuk mencarinya. Rasulullah sendiri mencari malam tersebut dengan beriktikaf di masjid.

Apakah maksud Iktikaf?
Iktikaf ialah diam dalam masjid dengan niat kerana Allah SWT
Rasulullah s.a.w. bersabda dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Saidina Abu Hurairah yang bermaksud “Rasulullah sentiasa beriktikaf pada malam sepuluh terakhir Ramadan, tetapi beliau beriktikaf selama dua puluh malam pada tahun kewafatannya”.

Oleh itu marilah sama-sama kita memperbanyakkan ibadah sempena bulan Ramadan ini terutama di sepuluh terakhir seperti mana yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada kita. Sepatutnya kita sebagai umatnya lebih kuat beribadah, kerana kita tidak tahu kesudahan diri kita sama ada ke syurga atau neraka berbanding dengan Rasulullah yang dijanjikan dengan syurga.

SELAMAT MENGHIDUPKAN RAMADAN AL-MUBARAK DENGAN IBADAH

19 Ogos, 2009

BELAJAR SAMBIL MELAWAT KE NEGERI SEMBILANPada 12 Ogos 2009 yang lalu, Panitia Komunikasi Seluruh bersama Panitia Bahasa Inggeris, Panitia Kajian Tempatan, Panitia Matematik serta Unit Bimbingan & Kaunseling telah menganjurkan program Belajar Sambil Melawat ke dua tempat pilihan di Negeri Sembilan iaitu di

1) Jelita Ostrich Show Farm - Jalan Jelebu, Seremban
2) Kilang Yakult - Oakland Industrial Park, Seremban


Secara keseluruhannya, program ini berjaya dijalankan dengan baik. Murid-murid gembira dengan setiap aktiviti yang disertai di kedua tempat yang telah dilawati. Guru-guru dan murid-murid telah diberi peluang yang amat berharga semasa di Ladang Ostrich iaitu menunggang burung unta dan makan sate daging burung unta. Manakala di Kilang Yakult juga guru-guru dan murid-murid diberi peluang untuk melihat sendiri proses penghasilan air minuman Yakult.